Pravda o suplementech

Omega-3 mastné kyseliny – přínos, účinky a vliv na zdraví aneb kdy a proč je užívat a jaké vybrat

My lidé se od ostatních savců lišíme v tolika různých ohledech, až to může vyvolávat mylný dojem, že jsme geneticky zcela odlišní. Jenže opak je pravdou. S ostatními savci sdílíme překvapivě mnoho. Skutečnost, že shoda lidské a šimpanzí DNA dosahuje až 98 %, překvapí jen málokoho, ale zhruba 97% podobnost s lidskou DNA najdeme i u vepřů. Pokud Vám tento údaj vyvolal úsměv na rtech a spojili jste si genetickou příbuznost mezi prasaty a lidmi s konkrétním člověkem, možná vás zaujme také fakt, že my lidé, samozvaní páni tvorstva, máme 70% DNA shodu se slimákem a 26% s droždím. Vážně.

V jednom se ale člověk od dalších savců neliší vůbec. Aby mohla naše těla správně fungovat, potřebují přijímat nejen vyvážený poměr vitamínů a minerálů, ale také další látky, mimo jiné omega-3 mastné kyseliny

 

Omega-3 mastné kyseliny – co to vlastně je?

Jedná se o polynenasycené kyseliny neboli tuky, které tvoří nedílnou součást buněčných membrán v celém lidském organismu. Jde o esenciální látku, tedy takovou, kterou si tělo samo nedokáže vytvořit. Omega-3 existuje ve formě specifických kyselin – EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) pocházející z mořských řas, respektive ryb, které je konzumují. Třetí formou je ALA (kyselina alfa-linolenová), která je obsažena třeba ve lněném či řepkovém oleji, vlašských ořeších, chia semínkách a některých druzích listové zeleniny.

Proč potřebujeme omega-3 mastné kyseliny

Vliv omega-3 na lidské zdraví je naprosto zásadní. Tento zdravý tuk náš organismus nezbytně potřebuje. Mezi nejvýznamnější prokázané účinky omega-3 patří pozitivní vliv na regulaci tvorby hormonů, srážlivost krve, snížení krevního tlaku, zdraví cévního systému a srdeční činnost. Konzumace omega-3 je často zmiňována také v souvislosti se zvýšením odolnosti organismu vůči zánětlivým onemocněním, pro správnou činnost nervového systému, pružnosti pleti, funkčnost kloubů a kvalitu spánku.

Souvisí spolu omega-3, omega-6 a omega-9?

Ano, souvisí. Omega-6 mastné kyseliny získáváme z běžné stravy a patří stejně jako omega-3 mezi tzv. esenciální tuky, které lidské tělo nezbytně potřebuje. Potíž je v poměru, respektive nepoměru příjmu omega-6 k příjmu omega-3. Podle řady na sobě nezávislých vědeckých studií totiž u průměrného dospělého jedince žijícího ve vnitrozemí činí poměr omega-3 a omega-6 přijímaných prostřednictvím stravy zhruba 1:10 až 1:15. Správně by to však mělo být přibližně 1:2 až 1:3. Takový poměr totiž významně snižuje rizika spojená s onemocněním cévního a kardiovaskulárního systému. Z výše uvedeného vyplývá jednoduchý závěr. Příjem omega-6 je u většiny z nás více než dostatečný. Omega-3 máme málo. Snadné jako facka šprtovi. Řešením je zařadit do jídelníčku více potravin bohatých na omega-3, či zvolit suplementaci této důležité polynenasycené kyseliny formou doplňků stravy.

 

Pro úplnost se krátce zastavme také u omega-9. Ta je obsažena v naprosté většině rostlinných a živočišných tuků. Jejím nedostatkem netrpí prakticky nikdo. Na rozdíl od omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin si ji totiž lidské tělo dokáže z nenasycených tuků vytvořit samo, a to ve zcela dostačujícím množství.

 

Jak doplnit omega-3 a na co si dát pozor  

Vraťme se tedy zpět k omega-3. Jak už jsme si řekli, zdrojem kyseliny alfa-linolenové, tedy ALA, jsou snadno dostupné potraviny. Dostatečné množství jí dokážeme získat ve stravě, pokud alespoň dvakrát týdně konzumujeme špenát, hlávkový salát nebo mangold. Doplníme-li jídelníček o vlašské ořechy, lněná a chia semínka a řepkový olej, část problému je vyřešena. Zbývá nám tedy eliminovat obtíž s nedostatkem dalších dvou součástí omega-3, tedy DHA a EPA. Jejich zdrojem jsou specifické mořské řasy, které se vyskytují v hlubokých a chladných mořských vodách. Nejsnazší cestou, jak přijmout DHA a EPA v nezbytném množství, je proto konzumace tučných mořských ryb, které se těmito řasami živí. Není ale ryba jako ryba. Sladkovodní ryby jsou pro tento účel méně vhodné, neboť obsahují výrazně menší množství využitelných složek omega-3 než ryby mořské. Málo omega-3 mastných kyselin ale obsahují i mořské plody – ústřice, škeble, hřebenatky či krevety. Příliš užitku v tomto ohledu nemá ani humr. Vysoký obsah omega-3 sice najdete například u mečouna, žraloka nebo u královské makrely, ale přesto vám jejich konzumaci nedoporučujeme, a to kvůli vysokému obsahu škodlivin v jejich mase. Jakou rybu tedy zvolit? Pomyslnému žebříčku vévodí losos, následovaný sardinkami, ančovičkami, treskou a halibutem. Máte-li některou z těchto ryb na jídelníčku nejméně 2x týdně, nedostatkem EPA a DHA zřejmě netrpíte. Pokud však upřednostňujete sladkovodní ryby, nebo je nejíte vůbec, rozhodně byste měli zvážit suplementaci omega-3 obsahující dostatečné množství EPA a DHA.

Omega-3 v těhotenství a při kojení

Zvláštní místo si zaslouží informace o vlivu omega-3 na průběh těhotenství a období kojení. V této době se totiž významně zvyšuje důležitost konzumace dostatečného množství omega-3 mastných kyselin. Bez nadsázky můžeme říct, že v prenatálním období a při kojení jde mamince i miminku doslova o život. Počínaje třetím trimestrem až do přibližně 24 měsíců věku potřebuje dítě pro svůj vývoj dostatečné množství omega-3, zejména EPA a DHA. A právě DHA je klíčovým stavebním prvkem pro vývoj zraku, mozku a nervového systému. V době těhotenství a při kojení je dítě zcela odkázáno na zdroj omegy-3, který získává od své matky. V tomto období by proto ženy měly přijímat nejméně 2000 mg omega-3 denně, přičemž DHA by mělo tvořit zhruba 300 mg. Aby ale těhotná, či kojící žena sama netrpěla nedostatkem omega-3, hovoří vědci a lékaři stále častěji o nutnosti zvýšit denní dávku až na hodnotu 4000 mg. Nabízí se tedy logická možnost doporučit těhotným a kojícím ženám vyšší konzumaci tučných mořských ryb. Potíž spočívá v tom, že v tomto období musí být ženy při jejich konzumaci obezřetnější. Důvod je jednoduchý. Zatímco u dospělého člověka není menší množství rtuti, bifenylů, dioxinů či zbytků pesticidů (které mohou některé mořské ryby obsahovat) nijak ohrožující, pro zdravý vývoj dítěte mohou být tyto látky nebezpečné. Řešením by mohlo být jíst jen ryby z volného lovu. Jak ale dobře víme, v našich podmínkách se nejedná o nic jednoduchého a už vůbec ne levného. Co tedy dělat? Doplnit chybějící omega-3 ve formě doplňku stravy.       


PROM IN® Pure Omega 3 – jednoduchá volba

Obvykle bychom vám na tomto místě představili několik produktů od různých výrobců a předložili vám taková fakta a údaje, abyste se na jejich základě mohli sami rozhodnout, který produkt zvolit. Tentokrát ale uděláme výjimku. Doporučíme vám jeden jediný. Ne snad proto, že by omega-3 nevyrábělo více výrobců. Kdepak. Je to jednoduše proto, že ho sami považujeme za nejlepší. Doplněk stravy, o kterém je řeč, se jmenuje PURE OMEGA 3 a vyrábí ho tradiční česká značka PROM IN®. Ta má filosofii, se kterou je snadné se ztotožnit. Vyrábí produkty v prvotřídní kvalitě a nabízí je za férové ceny. Místo pompézních kampaní a zbytečných experimentů se firma pečlivě soustředí na vývoj a citlivě reaguje na podněty zákazníků. Proto doplňky stravy PROM IN® dlouhodobě patří na českém trhu mezi absolutní špičku. Platí tak beze zbytku, že s výrobky PROM IN® nikdy neuděláte chybu. Skvělý výrobek PURE OMEGA 3 je toho dokonalým příkladem.

 

Michael Anděl

DAFIT® Team

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení