Pravda o suplementech

CLA jako doplněk stravy – co to je a proč se o tuto kyselinu zajímat

Když se rozhodnete uvařit si teplou večeři, pravděpodobně použijete k dochucení svého jídla koření. Nejspíš zvolíte sůl, možná také pepř, papriku, majoránku, bobkový list, šafrán nebo třebakmín. Zkrátka použijete hlavně takové koření, které dobře znáte. Na některé další si prostě nevzpomenete, jiné možná ani neznáte. Není divu. Jenom základních druhů koření je více než 40 a část z nich běžně nepoužívají ani zkušení kuchaři. A podobné je to s doplňky stravy. Na trhu se suplementy najdeme nejrůznější prostředky, od těch vyzkoušených a ověřených, až po takové, nakteré se možná trochu neprávem zapomíná. Jedním nich by mohla být konjugovaná kyselinalinolová, známá pod zkratkou CLA. Zkusme se společně podívat na argumenty, proč CLA zařadit mezi běžně užívané doplňky stravy.

Zdroje CLA ve stravě a proč nám nestačí
Výraz CLA se obecně užívá pro směs izomerů kyseliny linolové. Jedná se tedy o polynenasycenou mastnou kyselinu, která se vyskytuje zejména v hovězím a skopovém mase, dále pak v mase spárkaté zvěře (srny, jeleni, daňci, divoká prasata), v mléce, másle, tučných sýrech, vejcích a vmenším množství také v některých rostlinných potravinách. Zdaleka nejvyšší obsah CLA najdeme v mase býložravců. Je to proto, že zdrojem CLA je vlastně látka vznikající působením mikrobů žijících ve střevech přežvýkavců při konzumaci obyčejné čerstvé trávy. Nabízí se tedy úvaha, zda bychom dostatečnou konzumací masa, vajec a mléčných výrobků mohli získávat CLA výhradně přirozeným způsobem a žádný doplněk stravy na její doplnění by nebylpotřeba. Potíž spočívá v tom, že množství CLA obsažené v mase a mléčných výrobcích je vsoučasné době pro náš organismus nedostatečné. Důvod je prostý. Krmení průmyslově chovaných zvířat není žádná idylická činnost a rozhodně nevypadá jako v reklamě na čokoládu Milka. Čerstvá tráva totiž tvoří jen velmi malou část jejich potravy. Ve výsledku je tak množství CLA v mase násobně menší než například v mase skotu chovaného v přísně kontrolovaném bio-prostředí. Jinými slovy – nemáte-li přístup k živočišným produktům ze své vlastní farmy, nebonejíte-li pravidelně srnčí, jelení či dančí maso, je velmi pravděpodobné, že množství CLA, které zestravy získáváte, není dostatečné.

CLA u veganů a vegetariánů
Zvláštní pozornost by CLA měli věnovat také vegani a vegetariáni, stejně jako jedinci, kteří ze stravy cíleně vynechávají červené maso a mléčné výrobky. Těm totiž může CLA chybět opravdu znatelně. V této souvislosti je pro ně jistě dobrou zprávou, že doplněk stravy CLA se vyrábí alkalickou izomerizací ze slunečnicového oleje, tedy výhradně z rostlinných zdrojů.

Jak se CLA chová v lidském těle
Podle provedených výzkumů1 CLA v lidském organismu dokáže do určité míry bránit nadměrnému ukládání tuků. Je to díky jeho specifickým vlastnostem, díky kterým působí jako inhibitor lipázy, tedy hydrolytického enzymu, který má v těle na povel štěpení a ukládání tuků. Právě tato schopnost CLA, tedy částečné blokování přirozené snahy těla vytvářet si tukové zásoby, patří mezi nejvýznamnější důvody, proč je CLA vyhledávaným doplňkem stravy. Tím ale možné přínosy CLA nekončí. Vědecký výzkum, trvající přes tři desetiletí, postupně odhaluje další potenciální benefity této kyseliny. Mezi nejčastěji zmiňované patří urychlení bazálního metabolismu, příznivý vliv na rozvoj a průběh některých nádorových onemocnění, či revmatoidní artritidu. Je však nutné připomenout, že zdaleka ne všechny výsledky studií výše uvedené účinky prokazují a k jejich jednoznačnému potvrzení bude nezbytné provádět další výzkumy.

Na co si dát pozor
Vzhledem k tomu, že konjugovaná kyselina linolová je sama o sobě tukem, je nutné přisuplementaci doplňkem stravy postupovat obezřetně, protože v případě CLA rozhodně neplatí,že více znamená lépe. CLA není vhodným doplňkem stravy například pro osoby s narušenou rovnováhou cholesterolu, srdečními onemocněními, cukrovkou, jedince užívající léky na ředěníkrve a osoby s citlivým zažíváním2.Podobně jako u dalších doplňků stravy doporučujeme možný vliv suplementace CLA na konkrétníléky předem konzultovat s vaším lékařem.

Michael Anděl
DAFIT® Team

1https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286300001558
2https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429457/

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení