Arginin, citrulin a vliv oxidu dusnatého (NO) na zdraví a sportovní výkon
Muži to ve Starověkém Řecku neměli jednoduché. Jedním z pilířů této historické epochy byl totiž kult tělesné dokonalosti. Řekové byli zkrátka mimořádně orientovaní na krásu a sílu lidského těla. Zatímco u žen se hledělo zejména na symetrii těla a celkový fyzický půvab, u mužů se navíc posuzovala síla, odolnost a vytrvalost. Není proto divu, že se Řekové, a po nich také všechny další civilizace, k dosažení svých válečných či sportovních cílů nijak nerozpakovali využívat povzbuzující látky. Jednou z takových substancí byla speciální kombinace rostlinných extraktů, která po požití dokázala sportovci nebo válečníkovi doslova rozproudit krev v žilách. Jednalo se o předchůdce dnešních „N=O“ nebo prostě „NO“
„NO“ jako superstar, která je ve fitku jako doma
Pod zkratkou „NO“ se skrývá výraz Nitric Oxide neboli oxid dusnatý. Má plynnou formu a nazýváme ho také signální molekulou. Jedná se o vazodilatační látku, jenž v lidském těle plní řadu úkolů. Mohli bychom se o nich podrobně rozepsat, pro účely tohoto článku si však vystačíme s jediným. NO systematicky prokrvuje, rozšiřuje a uvolňuje cévy, čímž do nich přivádí kyslík a potřebné živiny. Zdá se vám to jako banální informace? Nenechte se mýlit. Jenom díky dostatečnému prokrvení a okysličení totiž může náš organismus fungovat. Oxid dusnatý má zcela klíčový význam nejen pro kardiovaskulární a nervový systém, genitálie, plíce, játra, ledviny, žaludek či mozek, ale také pro schopnost svalů se pěkně „napumpovat“. NO svým působením rozšiřuje a uvolňuje krevní řečiště a umožňuje tak cévám přivádět do svalů více krve. Siloví sportovci dobře vědí, proč o tom hovoříme. Prokrvení svalstva je totiž bezpodmínečným předpokladem jeho růstu. Lapidárně řečeno – čím více jsou svaly při tréninku v posilovně prokrvené, tím lépe a rychleji mohou růst. Možná i proto byl oxid dusnatý před časem zvolen prestižním vědeckým časopisem Science za molekulu roku1.
Kde vzniká NO a jak podpořit jeho tvorbu
Oxid dusnatý v těle vzniká několika způsoby, zejména enzymatickou reakcí, při které se z aminokyseliny L-argininu stane NO, a také přeměnou z anorganických dusičnanů obsažených v některých druzích zeleniny. K těmto procesům dochází automaticky, protože náš organismus je schopen si celý proces řídit bez našeho zásahu. Tvorbu NO ale můžeme vědomě ovlivnit i my sami, a to třemi jednoduchými způsoby.
Prvním je doplnění stravy o zeleninu, která je pro tyto účely nejvhodnější – červená řepa, rukola, kapusta, špenát a česnek. Tyto potraviny umožňují tělu získávat přirozený zdroj dusičnanů pro přeměnu na NO. Kromě toho má jejich konzumace mnoho dalších zdravotních benefitů.
Druhý způsob, jak navýšit produkci NO, je opravdu velmi snadný. Jedná se o nadechování nosem. Říkáte si, že na tom nic není? Máte pravdu. Ale zkuste se na to zaměřit a sami zjistíte, že se velmi často nadechujete ústy i v situacích, kdy byste nemuseli. Důležité je to zejména v situacích, kdy vydáváte energii. Dokázat se přimět k nadechování nosem třeba v posilovně, při běhu nebo jízdě na kole vyžaduje koncentraci, ale s trochou tréninku to lze rychle zvládnout. Odměnou vám bude prokazatelně lepší krevní oběh v celém těle, který tak podpoří váš sportovní výkon. NO je totiž produkován epiteliálními buňkami v nosních dutinách, z čehož vyplývá, že nadechování nosem jednoznačně ovlivňuje okysličování krve. Abychom nezapomněli na důležitou maličkost – na způsobu vydechování naštěstí nezáleží ani za mák. Jak tedy vypustíte vzduch nasáty nosem, je opravdu jen na vás.
Ani třetí způsob, jak v těle zvýšit hladinu NO, není nijak komplikovaný. Jedná se o přímou suplementaci argininem a/nebo citrulinem. Tomuto způsobu se v následujícím odstavci podíváme na zoubek trochu podrobněji. Nabízí totiž možnost, jak produkci NO podpořit rychle a mimořádně efektivně.
Arginin a citrulin – ultimátní doplňky stravy pro tvorbu NO
Nejprve si ve stručnosti připomeňme, co se skrývá pod výrazy arginin a citrulin a jaká je mezi nimi spojitost. Arginin je semiesenciální aminokyselina, která se do těla dostává při konzumaci bílkovin, zejména masa, mléčných výrobků, vajec, obilovin, fazolí či ořechů. Hraje rozhodující roli při dělení buněk, při eliminaci amoniaku, napomáhá uvolňování hormonů a funkci imunitního systému a je zásadní při hojení ran a rekonvalescenci. Prekurzorem argininu je aminokyselina citrulin, kterou považujeme za neesenciální, neboť si ji tělo dokáže samo vyrobit. Důležité je vědět, že obě zmíněné aminokyseliny, tedy arginin a citrulin, jsou nezbytnými mezistupni pro tvorbu oxidu dusnatého.
Možná se logicky ptáte, proč byste si měli pro suplementaci zvolit citrulin, když výsledkem jeho přeměny je právě arginin, jehož příjem by měl vést k podpoře tvorby NO rychleji. Právě tady je podstata tohoto dilematu. Příjem argininu skutečně přinese výsledek rychleji a přeměna na oxid dusnatý je takřka bezprostřední. Jenže zvýšení hladiny NO netrvá moc dlouho. Pokud přijmete arginin před náročným delším tréninkem ve fitku, jeho účinek může zmizet rychleji, než stačíte docvičit. Naproti tomu citrulin se po suplementaci nejprve v játrech postupně přemění na arginin a až poté vznikne oxid dusnatý. Výsledkem příjmu citrulinu tedy je, že jeho účinek na vznik žádoucího NO bude pozvolnější, ale podstatně delší. Pokud se zeptáte zkušených silových sportovců, nejspíš mezi nimi najdete zastánce přímé suplementace argininu stejně často, jako přesvědčené vyznavače konzumace citrulinu. Řešení je přitom celkem jednoduché. Stihnete-li zamýšlený sportovní výkon v čase do jedné hodiny čistého času, pravděpodobně si vystačíte s argininem. Bude-li však vaše tréninková jednotka delší, nabízí se jako vhodnější suplementace citrulinem. Nebo na to můžete jít mazaně a 30 minut před začátkem tréninku si namíchat přiměřenou dávku citrulinu a argininu. Pokryjete tak delší časové období a nástup NO bude přitom velmi rychlý.
Rozdíl mezi čistým L-citrulinem a kombinací citrulin-malát
Pokud vám při čtení předchozího odstavce vyšel jako vhodnější doplněk stravy citrulin, máte na výběr ze dvou možností. Buď užívat citrulin v jeho čisté formě čili jako L-citrulin, nebo zvolit kombinaci citrulin – malát. Malát je solí kyseliny jablečné a jeho kombinace s citrulinem má za úkol zvýšit energetickou připravenost těla na vyšší výkon prostřednictvím kyseliny citrónové v takzvaném Krebsově cyklu. Zkoumání obou uvedených forem citrulinu a porovnávání jejich účinnosti je v současnosti předmětem rozsáhlých výzkumů. Výsledky sice dosud nejsou jednoznačné, předběžně z nich ale lze usuzovat, že kombinace citrulin – malát přináší během silového tréninku znatelné oddálení nástupu únavy ve srovnání s čistým L- citrulinem. Podstatné je ovšem vědět, že k dosažení tohoto efektu je potřeba přijmout citrulin malátu více než při suplementaci čistým citrulinem, a to právě podle poměru citrulinu a malátu. Pokud je například poměr citrulin – malát v konkrétním výrobku 2:1, znamená to, že pro dosažení kýženého efektu byste měli jednotlivou dávku v porovnání s čistým citrulinem zvýšit o 1/3.
Ať už si tedy vyberete L-arginin, arginin AKG, L-citrulin, nebo citrulin malát, neuděláte chybu. Váš trénink může být díky těmto doplňkům stravy mnohem intenzivnější, delší a hodnotnější.
Z produktů na DAFIT.cz vám doporučujeme například:
Čistý L-citrulin od značky EXTRIFIT®
https://www.dafit.cz/produkt/extrifit-100-pure-citrulline-300-g-333608/
Citrulin malát od značky ATP®
https://www.dafit.cz/produkt/atp-nutrition-100-pure-citruline-malate-400-g-357053/
Čistý L-arginin od značky Biotech®
https://www.dafit.cz/produkt/biotech-l-arginine-300-g-unflavoured-363080/
nebo Arginin AKG od značky EXTRIFIT®
https://www.dafit.cz/produkt/extrifit-arginine-akg-1000-mg-100-cps-292326/
Michael Anděl
DAFIT Team
1) https://www.science.org/doi/10.1126/science.1470903
Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.