Zdravý životní styl

Vaječné bílky – skvělý zdroj bílkovin, žádný tuk, cukr ani cholesterol

Jak všichni víme, jedním z klíčových předpokladů zdravého organismu je dostatečný příjem kvalitní stravy. Ta by vždy měla obsahovat všechny tři hlavní makroživiny, tedy sacharidy, tuky a bílkoviny. Důležitý není jenom objem živin, které konzumujeme, ale hlavně složení, jinými slovy jejich vzájemný poměr. Je totiž prokázaným faktem, že zatímco sacharidů a tuků přijímáme v běžné stravě dostatek, velmi často nám ve stravě chybí potřebné množství bílkovin. Dosáhnout dostatečného množství denního příjmu bílkovin totiž není nijak snadné. Své o tom vědí zejména sportovci, kteří budují svalovou hmotu. Příjem bílkovin v potřebné kvalitě a počtu gramů je totiž úkol, který musí řešit doslova bez ustání. Svaly zkrátka nerostou samotným cvičením, ale pouze díky kombinaci cvičení a příjmu bílkovin neboli proteinu.

Základní fakta o vaječných bílcích
Velmi praktickým způsobem, jak snadno navýšit příjem kvalitních bílkovin ve stravě, je konzumace vaječných bílků. Vaječné bílky se skládají z 90 % z vody a z 10 % z bílkoviny. V jednom středně velkém vejci je přibližně 6 gramů bílkoviny, z toho v samotném bílku zhruba 4 gramy. Za nespornou výhodu lze považovat skutečnost, že samotný bílek téměř neobsahuje sacharidy, nenajdete v něm žádné tuky ani cholesterol a jeho kalorická hodnota je v porovnání s celým vejcem sotva čtvrtinová. Vaječný bílek je navíc jako zdroj bílkovin zcela komplexní, neboť obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a to ve správných poměrech. Kromě bílkoviny najdeme ve vaječném bílku také vitamin B2 – riboflavin a některé minerály, zejména sodík a draslík, které přímo ovlivňují zdraví srdce, kostí, usměrňují svalové kontrakce a podílí se na přenosu živin a metabolitů v buňkách.

Dietní a zdravotní benefity vaječných bílků
Jak už jsme si pověděli, vaječný bílek je ve své podstatě vysoce kvalitní, čistý protein. Jeho konzumace je díky absenci tuků a cukru a celkově nízké kalorické hodnotě vynikajícím a komplexním zdrojem bílkovin. Přímo dokonale se hodí pro silové sportovce, osoby trpící cukrovkou, pacienty s kardiovaskulárními chorobami a osoby citlivé na vyšší hladinu cholesterolu. V této souvislosti bychom chtěli zmínit pozoruhodné výsledky studií, zabývajících se přínosem snídaní se zvýšeným obsahem bílkovin. Testované osoby totiž vykazují tlumené reakce glukózy a inzulínu v krvi doprovázené větším pocitem plnosti a nižší potřebou příjmu energie ve stravě v bezprostředně následujícím jídle. Podle vědců z americké Clemson University1 lze navíc nalézt kauzální souvislost mezi zvýšeným příjmem bílkovin a nižším rizikem vzniku vysokého krevního tlaku. Rozsáhlá studie této university dokonce uvádí, že jedna ze složek vaječných bílků má na snížení krevního tlaku podobný vliv jako malá dávka léku proti hypertenzi.

Jak přidat do stravy vaječné bílky
Zřejmě nejsnazším způsobem, jak konzumovat vaječné bílky, je možnost přidat je všude tam, kde používáme celé vejce. Skvěle se hodí například do omelet, míchaných vajec či k zapékání toustů, brambor, rýže, těstovin a zeleniny. Experimentovat s použitím bílků v kuchyni můžete také při přípravě zdravých dezertů a dortů, přičemž platí pravidlo, že jedno celé vejce lze přiměřeně nahradit dvěma vaječnými bílky.

Tekuté vaječné bílky
Abyste nemuseli každý den trávit zbytečné množství času oddělováním bílků od žloutků, můžete zvolit praktické, elegantní a ekonomické řešení. Tím jsou tekuté bílky. V jedné láhvi najdete bezmála litr vysoce kvalitní čisté bílkoviny, tedy přibližně 32 vaječných bílků. Bílky prochází pečlivou laboratorní kontrolou a jsou pasterizované, nehrozí tedy žádné riziko přenosu salmonely. V porovnání s čerstvými vejci mají násobně delší trvanlivost a zákazníci uvádí, že i po otevření lahve vydrží bílky v lednici v bezvadném stavu i dva týdny. Až si tedy budete znovu lámat hlavu nad tím, jak do sebe během dne dostat dostatečné množství bílkovin, vzpomeňte si na naše doporučení a vyzkoušejte vynikající tekuté vaječné bílky Eurovo WF30002

Michael Anděl
DAFIT® Team

1) https://www.clemson.edu/cafls/research/index.html


Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení