Zdravý životní styl

Bambucké máslo – překvapivě skvělá potravina

Máslovník je endemicky výjimečný strom, podobný ořešáku, který nenaleznete nikde jinde než v Africe. Roste v rozsáhlé oblasti střední části tohoto kontinentu, suchém savanovém pásu sahajícím od Senegalu po Etiopii a sběrem jeho plodů se zabývá odhadem na 18 milionů místních obyvatel. Přesněji řečeno obyvatelek. Sklizeň plodů tohoto stromu, kterému místní říkají Karité nebo Shea, totiž podle tradice zajišťují výhradně ženy, sbírající pouze plody spadlé na zem. Samotné zpracování probíhá často primitivně, stejně jako před staletími a obvykle bez použití komplikovaných technologií. Místní ženy plody nejprve ve vodě povaří a poté nechají vyschnout na slunci. Po vysušení se plod zbaví skořápky, rozdrtí, upraží a rozemele do podoby pasty, která se poté dlouze hněte, opět vaří, ochlazuje a následně proplachuje vodou do té doby, než se zcela oddělí cílová surovina, tedy tuk. Produkce bambuckého másla znamená významný zdroj příjmů, jenž v některých oblastech Afriky částečně pomáhá řešit problém chudoby. V rámci rozvojového programu proto vzniklo v roce 2020 v Ghaně rozsáhlé moderní zařízení na zpracování bambucké masy, které má umožnit efektivnější způsob výroby tohoto stále žádanějšího produktu. O tom, že se nejedná o žádnou druhořadou plodinu, ale spíš o další super-potravinu, svědčí i nejnovější údaje o celosvětovém trhu s bambuckým máslem, odhadující jeho velikost na neuvěřitelných 1,4 miliardy amerických dolarů.  

Humbuk v oblasti Bambuk

Název bambucké máslo se vžil pro produkt vyráběný v oblasti od pradávna označované výrazem Bambuk, ležícím na území dnešního východního Senegalu a západního Mali. Stromy máslovníku, dosahují velikosti až 20 metrů a místní obyvatelé je dokáží zužitkovat zcela beze zbytku. Dřevo máslovníku je tvrdé, těžké, dobře opracovatelné a díky tomu je využíváno například na stavbu lodí, konstrukce domů, podlahy a celou řadu ručního nářadí. Nejhodnotnějším přínosem máslovníku jsou však jeho plody, které mají široké uplatnění v potravinářství, zdravotnictví a obzvlášť v kosmetice. Podle dochovaných informací kosmetické přednosti bambuckého másla znali už na dvoře egyptské královny Nefertiti, která byla pověstná svou krásou a úzkostlivou péči o vlastní vzhled. Se zánikem starých civilizací se však znalosti o přínosu bambuckého másla téměř vytratily, a to na celá dlouhá století. Jeho výhod tak užívali převážně místní obyvatelé zejména pro jeho nutriční hodnotu a zdravotně-preventivní účinky.Bambucké máslo se ve velké části Afriky dodnes používá jako balzám na popáleniny, přirozený UV filtr nebo při bolestech kloubů. Snad i proto je dodnes v některých oblastech Bambuku považováno za posvátné. S příchodem kolonizátorů do Afriky se ale situace okolo bambuckého másla začala rychle měnit a bambucké máslo opět získalo na atraktivitě. Zhruba v polovině 19.století se pak bambucké máslo, pro které se vžilo také označení „africké“ či „dámské zlato“ začalo pravidelně dovážet do Evropy a později i do Spojených států amerických. Jeho obliba postupem času neustále rostla a v posledních letech tento produkt zažívá doslova raketový vzestup popularity.     

    

Bambucké máslo, jak ho možná (ne)znáte

Většina z nás se s bambuckým máslem setkala v podobě kosmetických přípravků, nejčastěji krémů. Není divu. Jednou z vynikajících vlastností bambuckého másla je jeho schopnost sloužit jako dokonalý prostředek pro osoby se suchou kůží, neboť poskytuje úlevu při obtížích spojených se svěděním, díky svým pozoruhodným protizánětlivým a zvlhčujícím vlastnostem. Důvodů k používání kosmetických výrobků z bambuckého másla je tolik, že jen jejich vyjmenování by vystačilo na samostatný článek. Nás ale zajímá dosud trochu opomíjený přínos bambuckého másla pro potravinářský průmysl. Bambucké máslo v produktech určených ke konzumaci totiž může do určité míry nahradit kakaové a kokosové tuky. 

Bambucké máslo na bříško i do bříška

Plody máslovníku, které vzhledem připomínají velké švestky, tvoří dvě hlavní složky, dužina a jádro. Když plod dozraje, má zelenou barvu a jeho dužina s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny představuje živinu vhodnou při prevenci obezity a jako podporu léčby cukrovky typu 2. Dužina také obsahuje mnoho důležitých živin, včetně vitamínu C, draslíku, vápníku a dalších zdravých a ryze přírodních látek. Kromě toho dužina i jádro zralého plodu máslovníku obsahují jedny z nejúčinnějších antioxidantů, nazývaných fenoly. Ochutnat čerstvou dužinu máslovníku však můžete jen při pobytu v některé ze zemí, které se produkcí bambuckého másla zabývají, neboť v našich obchodech se běžně koupit nedá, a to ani v konzervované podobě. 

Nutriční a zdravotní přednosti bambuckého másla

Bambucké máslo je tvořeno z převážné části pěti různými mastnými kyselinami, přičemž u třech z nich se jedná o nasycené mastné kyseliny. Nejdůležitější z nich je kyselina stearová, která tvoří asi 40 % obsahu bambuckého másla. Vliv této kyseliny na snížení rizika vzniku srdečních chorob byl pečlivě zdokumentován, stejně jako pozitivní význam další obsažené látky - lupeolu, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a ochránit srdce a cévy před vznikem zánětlivých onemocnění. Jak jsme již zmínili, bambucké máslo je navíc výborným zdrojem silných antioxidantů, tzv. fenolů, jejichž množství je obdobně vysoké jako u zeleného čaje. Bambucké máslo je také bohatým zdrojem vitamínů, zejména vitamínu E a vitamínu A, důležitých pro zrak a pokožku.

KKK – Kokos Kakao a Karité

Třebaže by k tomu první dojem mohl svádět, výraz KKK v titulku odstavce neodkazuje na americkou organizaci, založenou po skončení občanské války za účelem udržení nadvlády bílých obyvatel a zajištění rasové segregace. Pod těmito písmeny se skrývají tři plodiny, jejichž tuky se běžně využívají v mnoha potravinářských produktech. Kakaové máslo je základem téměř každé čokolády a kokosové máslo se hojně využívá ve studené i teplé kuchyni. Obě tato másla (krémy) nalezneme také v naprosté většině arašídových či ořechových krémů, pomazánek nebo jiných podobných pochoutek. Díky vysokému obsahu tuku se výborně roztírají, dokáží výrobek částečně konzervovat a znamenitě chutnají. A právě Karité, tedy bambucké máslo je plnohodnotnou alternativou jak kakaového, tak kokosového másla. Z tohoto důvodu, pro zcela neutrální nesladkou chuť, a také pro své nezpochybnitelné zdravotní benefity se bambucké máslo stále častěji využívá při přípravě zdravých pokrmů a pomazánek. Abyste si mohli v praxi ověřit, jak výrobky s bambuckým máslem chutnají, můžete vyzkoušet například vynikající proteinové pomazánky od americké firmy Kevin Levrone, která pod názvem Protein Spread uvedla na trh fitness krémy s lahodnými příchutěmi: slaný karamel, dvojitá čokoláda, kokos, čokoláda-oříšek a bílá čokoláda.

Kompletní nabídku proteinových pomazánek Kevin Levrone najdete zde.

Michael Anděl

DAFIT Team

Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. redakce@dafit.cz

Zřeknutí se odpovědnosti:
Články zveřejněné na webu DAFIT.cz nebo sociálních sítích či jiných veřejně dostupných platformách mají výhradně informativní charakter, v žádném případě nemají za cíl nahrazovat odbornou lékařskou pomoc, neslouží jako návod k medikaci, úpravě medikace, ani nevyzývají ke konkrétnímu způsobu léčby či jakékoli změně v přístupu k péči o zdraví, vyžadující odbornou zdravotní péči. Doplňky stravy, vitamíny a/nebo minerály nenahrazují pestrou a vyváženou stravu, zdravý životní styl ani kvalifikovanou lékařskou péči či pomoc.

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení