Recepty

Proteinová žemlovka

Proteinová žemlovka

Všichni ji známe, žemlovka, zemlbába! Jedni ji miluji, druzí nesnášejí. Věřte ale, že tak skvělý recept na proteinovou žemlovku s jablky, který dnes s vámi budeme sdílet, vezmou na milost i největší její odpůrci.
A neexistují žádná slova, která by popsala úžasnou vůni jablka pečeného s kořením, jako je skořice a muškátový oříšek, a to právě v chladnějších dnech. Pusťme se do toho!


Co budete potřebovat?

Ingredience: 

•1,5 –2 balení proteinového večerního chleba (můžete použít i jiné pečivo) 

•300 ml mléka 

•2 vejce 

•2 lžíce erythritolu nebo jiného sladidla

•2 lžíce rozpuštěného másla

•1 lžička skořice 

•máslo na vymazání pekáče

5 ks jablek, sladkých, nahrubo nastrouhaných

Nádivka: 

•250 g tvarohu ve vaničce 

•250 g tvarohu v alobalu 

•2 odměrky proteinu High Whey 80 příchuť Apple strudel 

•1 lžíce změklého másla

•2 lžíce sladidla erythritolu 

•1 žloutek

•50 g rozinek namočených v rumu (rozinky být nemusí, můžete použít místo nich ořechy)

Postup, jak na proteionovou žemlovku

Nejdříve připravíme tvarohovou nádivku: tvarohy a lučinu rozetřeme s máslem, žloutkem a sladidlem a přidáme rozinky (bez tekutiny). V míse prošleháme mléko se žloutky, přidáme máslo, sladidlo a opět prošleháme. Do ochuceného mléka lehce vložíme plátky chlebů, ale pozor, chléb namočíme pouze do poloviny, aby nebyl rozmočený (proteinový chlebík rychle nasákne tekutinu). Mezitím rozpálíme pánev a nasucho opečeme chleby, aby udělaly křupavou kůrku. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Menší pekáček vymažeme máslem a dno pokryjeme první vrstvou chlebíků, na ně rozprostřeme všechna nastrouhaná jablka, posypeme skořicí, můžete ještě lehce posypat sladidlem a pokryjeme další vrstvou chlebů. Na tu rozetřeme tvarohovou nádivku, pokryjeme poslední vrstvou chlebů, pokapeme rumem z rozinek. Dáme péct do trouby asi na 45 minut. Mezitím z bílků a 2 lžíc erythritolu se špetkou soli vyšleháme pevný sníh na sněhovou čepici. Pokud máte rádi sníh z bílků, přidejte ještě bílek. Rozetřeme ho na upečenou žemlovku a necháme cca 5 až 8 minut zapéct v troubě.

Žemlovka provoní celý váš byt a bude měkká a nadýchaná.
Až si doma připravíte tu svoji, sdílejte s námi fotografie.
Pokud jste ještě nezačali péci přes zimu, doporučujeme začít s tím nyní, žemlovka je skvělé jídlo i pro nadcházející části roku.

Dafit tým vám přeje dobrou chuť!

Michaela Tollingerová

Nutriční terapeut

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení