Aktuálně

INDIANA JERKY – NEJLEPŠÍ SUŠENÉ MASO NA VÝCHOD
OD BOSTONU  

Existuje způsob úpravy masa, který se ideálně hodí pro dlouhodobé skladování. Je jednoduchý, relativně nenákladný a dokonale ho ovládal každý indiánský kmen od Apačů, po Siouxe. Výslednému produktu se říká jednoduše „jerky“.       

Původ slova jerky se odvozuje od výrazu ch’arki, který byl v jazyce starých Inků používán jako označení soleného sušeného masa. První písemné zmínky o jerky pocházejí z doby okolo roku 1500, ale tento způsob úpravy se používá téměř všude na světě už od nepaměti. 

Komančové byli proti

Abychom nekřivdili slavnému indiánskému kmeni, bojovní Komančové proti jerky neměli zhola nic. Maso obratně sušili, udili ve speciálně upraveném týpí a jerky pak konzumovali stejně často, jako další původní obyvatelé Ameriky. A protože se v přípravě jerky stali opravdovými mistry, většina z nás si jerky logicky spojuje s indiány. Kdo ovšem sušenému masu nefandil ani trochu, byli komunisté. Jako by u nás v době před rokem 1989 představovalo slovo jerky vrchol západní zhýralosti a dekadence. Jerky nebylo možné koupit dokonce ani v Tuzexu, a tak si je šikovní Češi a Slováci připravovali sami. A to přímo skvěle! Za dobré domácí jerky se směňovala slivovice nebo lístky na hokej a zřejmě právě proto se o mnoho let později v Čechách zrodil nápad vyrábět špičkové jerky, přesně podle tradičních receptur. Pak už zbývalo jen jediné. Dát mu správné jméno. Tak se zrodila značka Indiana Jerky®.

Originální česká Amerika

V České republice najdeme hned několik výrobců jerky, ale jeden z nich je zcela výjimečný. Indiana Jerky® má v Čechách dominantní postavení. Není to jen velikostí, šířkou sortimentu a mimořádnými zkušenostmi. Je to zejména odlišným, až „nečesky“ pečlivým a profesionálním přístupem k budování značky, který nezapře inspiraci v zemi ležící za velkou louží. Když zakladatelé budoucí značky Indiana Jerky® uvažovali, jak začít, šli na to pěkně od podlahy. Postupy na přípravu jerky, staré receptury a další důležité informace sbírali přímo v USA. Vyzkoušeli snad všechny dostupné varianty a otestovali bezpočet tamějších sušených mas, od klasických hovězích, přes vepřové, krůtí, kuřecí, až po jelení či kančí. Vybaveni nepřeberným množstvím poznatků o postupu pro přípravu jerky, rozhodli se zvolit riskantní, ale jak se později ukázalo geniální strategii. Na rozdíl od většiny amerických jerky totiž ty naše české maličko okořenili a zvýraznili tím přirozenou chuť masa. Vycházeli přitom z odlišných chuťových preferencí tuzemských zákazníků, kterým tradiční americké jerky tolik nechutnaly. „Jsou bez chuti“, slýchali často, „trochu nasládlé“ nebo „něco tomu chybí“, říkali další. A tak se zkoušelo a testovalo a za pár měsíců zákazníci konečně ochutnali první originální české Indiana Jerky®, za které by se nemusel stydět ani ten nejmlsnější indián. Tedy pardon – původní obyvatel Ameriky.

Jerky nebo zmrzlina, my jsme jedna rodina

S masem používaným na přípravu jerky, je to podobně jako se zmrzlinou. Můžete nabízet padesát různých druhů, abyste nakonec zjistili, že nejvíc jde na odbyt klasika – zmrzlina vanilková, čokoládová, jahodová, banánová a citronová. A přesně tolik druhů masa najdete pod značkou Indiana Jerky®. Pět pečlivě vybraných, vyzkoušených a zejména skvěle chuťově vyladěných druhů mas. Hovězí? Samozřejmě, to je prostě král mezi všemi – vynikající libové vrchní hovězí maso, které nikdy nezklame. Kuřecí? Ano, nulové tuky, jemná, delikátní chuť. Krůtí? Nepochybně, zdravé dietní maso se skvělými nutričními parametry. Vepřové? Jistě, to přece nemůže chybět. A nová specialitka – tuňák. Zajímavá chuť a jako bonus Omega 3 mastné kyseliny. 

              

Energie na vrcholu i po vrcholu

Ať už si na sušeném masíčku Indiana Jerky® budete pochutnávat na vrcholu Sněžky nebo po vrcholovém sportovním výkonu, na jedno se můžete spolehnout. Pod značkou Indiana Jerky® najdete výhradně špičkové sušené masové produkty. 

Hubnutí ze 300 na 100

Při přípravě Indiana Jerky® se ze syrového masa nejdříve odstraní tuk. Poté se maso pečlivě krájí, marinuje, vysuší a zaudí. Díky přesně řízenému procesu si výchozí surovina zachová přirozenou chuť masa, šťavnatost i pružnost. Pro výrobu 100 gramů jerky se používá až 300 gramů syrového masa a výsledné jerky si zachovávají veškeré prospěšné nutriční hodnoty. Sušené maso Indiana Jerky® neobsahuje lepek, žádné přidané glutamáty, má velmi nízkou hladinu sacharidů a je dochuceno solí výhradně z Mrtvého moře.

Předepsaný obsah turistického zavazadla 

Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu soli, jsou Indiana Jerky® mimořádně vhodné pro všechny sportovce, mimo jiné pro horolezce, vytrvalostní sportovce, outdoorové nadšence, ale i pro každého, kdo má rád pohyb v přírodě a nechce sebou vláčet batoh plný potravin. Do zavazadla správného turisty by se totiž měla povinně vejít jen pláštěnka, velká neperlivá voda, čokoláda a dva sáčky koncentrované energie – sušeného masa Indiana Jerky®.

A malé indiánské moudro na závěr. Nezapomeňte prosím, že dobře řečené slovo je účinnější než obratně hozený tomahawk.

 

Howgh.

Michael Anděl

DAFIT Team

Rádi byste si přečetli článek na téma, které Vás zajímá? Dejte nám vědět. Michael.Andel.AE@gmail.com

Přečtěte si také

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

více informací & nastavení